Jump to content

  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log in with Windows Live Log In with Google      Sign In   
  • Create Account
  • iPhoneforum pe FaceBook
  • twitter
  • Canal youtube
  • iPhoneforum pe googleplus

Photo
- - - - -

MAC-ul pentru incepatori

primii pasi

  • Please log in to reply
246 replies to this topic

#1 OFFLINE   Shteff

Shteff

    Young Padawan

  • Admin
  • 4,096 posts
    • Time Online: 68d 20h 13m 36s
  • iGadget:iPhone 3GS, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6s, iPad 4, iPad Air, iPod Classic, iPod Nano, Apple Watch Series 2
  • Versiune iOS:10.1
  • Mac:MacBook, MacBook Air
  • Apple TV:Apple TV 3G, Apple TV 4G
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:sat Bucuresti Comuna Romania

Donator

Reputation: 298
Excellent

Posted 26 February 2012 - 10:30 AM


Bun. Ai scos macul din cutie, esti incantat, iti place, dar ce faci cu el? Eu m-am confruntat cu problema asta, si inca si acum descopar multe chestii (din care multe sunt si scrise in manual, recunosc). Sa vedem ce scurtaturi poti folosi pentru un MAC:

Dupa ce pornesti utilajul, tine apasata tasta D si va intra in Apple Hardware Test, un soft care iti testeaza partea hardware.
Tasta SHIFT Stanga, Option Stanga, Control Stanga si Power pana reporneste, reseteaza Power Management, fara sa pierzi vreun fisier.
Imediat dupa pornire, tine apasat Command, Option, P si R, pana auzi sunetul de pornire a doua oara. Acest lucru resteteaza "parameter RAM"

Bun, acum ca ai pornit sistemul de operare, sa vedem ce poti face cu el.

Pentru screen capture:

Command + Shit + 3 = iti face captura de ecran si o salveaza pe desktop ca fisier
Command + Shift + 4 si selectezi partea de ecran care te intereseaza = va salva acea parte ca poza pe desktop
Command + Shift + 4 + Space si selectezi o fereastra = iti salveaza poza acelei ferestre pe desktop
Aceleasi comenzi de mai sus, dar si cu Control, duc la salvarea in clipboard a imaginilor.

Ca sa vezi detalii hardware despre MAC-ul tau, mergi la meniu, "about this mac", dupa care apesi "more info", si acum "system report". Acolo vezi inclusiv cate cicluri de incarcare are acumulatorul.

Tot la meniu, la "Software Update" vezi ce updates sunt disponibile pentru sistemul tau.

cmd+c = Copy
cmd+v = Paste

Pe masura ce mai aflu, editez sau postez aici. Daca aveti completari, in special cei experimentati si cu state vechi, va rog...
  • 0

#2 OFFLINE   ady bv

ady bv

    Membru

  • Membru
  • 277 posts
    • Time Online: 68d 20h 13m 36s
  • iGadget:iPhone 4
  • Gender:Male

Donator

Reputation: 1
Neutral

Posted 08 March 2012 - 04:59 PM

intrebare de noob :)

aplicatiile ptr mac sunt free sau cu plata ? ca in cazul iphone ?
sau exista alta varianta la appstore , ca install0us ? sau se pot instala aplicatii cracked ca pe windows? Doamne ce intrebari de noob , dar nu am avut nici o treaba pana acum cu mac-ul..:)
  • 0

#3 OFFLINE   Ibiza

Ibiza

    Membru

  • Membru
  • 198 posts
    • Time Online: 11h 13m 39s
  • iGadget:iPhone 4
Reputation: 9
Neutral

Posted 08 March 2012 - 10:21 PM

Se gasesc atat in AppStore (free sau cu plata) cat si pe Internet la producatorii oficiali sau pe torente sau in alte surse.
Se instaleaza ca pe Windows (download -> dublu-click :) -> Install).
Nu ai nevoie de vreun jailbreak sau un store alternativ.
  • 1

#4 OFFLINE   ady bv

ady bv

    Membru

  • Membru
  • 277 posts
    • Time Online: 5d 1h 21m 35s
  • iGadget:iPhone 4
  • Gender:Male
Reputation: 1
Neutral

Posted 09 March 2012 - 12:01 AM

ok , mersi mult . Sper sa trec si eu cat mai curand la Mac ! :)
  • 0

#5 OFFLINE   Shteff

Shteff

    Young Padawan

  • Admin
  • 4,096 posts
    • Time Online: 11h 13m 39s
  • iGadget:iPhone 3GS, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6s, iPad 4, iPad Air, iPod Classic, iPod Nano, Apple Watch Series 2
  • Versiune iOS:10.1
  • Mac:MacBook, MacBook Air
  • Apple TV:Apple TV 3G, Apple TV 4G
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:sat Bucuresti Comuna Romania
Reputation: 298
Excellent

Posted 16 March 2012 - 11:22 PM

Ok, revin cu o intrebare catre cei cu state vechi pe mac. Am nevoie de solidworks. Cum fac? Ce programe echivalente sunt? Imi trebuie nu numai sa desenez, ci sa am si proprietati de material.
  • 0

#6 OFFLINE   danip4

danip4

    Incepator

  • Membru
  • 41 posts
    • Time Online: 68d 20h 13m 36s
  • iGadget:iPhone 5
  • Mac:MacBook Air
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male

Donator

Reputation: 0
Neutral

Posted 17 March 2012 - 02:05 PM

eu am inceput sa folosesc mac ul de aproape 2 ani si sincer sunt ffff multumit si innebunit dupa el, mu as mai face niciodata tranzitia catre un sistem de operare windows!
la al doilea macbook air pe care il am de un an de zile nu am avut niciodata probleme cu virusi, aplicatiile(programele) sunt mult mai usor de instalat( dezinstalat),totul este atat de usor, dupa ce iti dai seama cam cu ce se mananca este foarte usor manevrabil...precizez ca mi a luat vreo 3,4 luni pana m am adaptat ...dar merita, chiar merita!
pacat ca in romania nu este mult mai comun!!!
urmatorul pas este acela de a face tranzitia la Numbers si Pages, echivalentul word si excel, doar pt simplul fapt ca sunt mult mai intuitive si in acelasi timp pentru faptul ca isi fac automat upload ul in icloud si le poti avea atat pe mac , ipad si iphone!
  • 0
www.hamace.info

#7 OFFLINE   ady bv

ady bv

    Membru

  • Membru
  • 277 posts
    • Time Online: 1d 57m 25s
  • iGadget:iPhone 4
  • Gender:Male
Reputation: 1
Neutral

Posted 15 April 2012 - 01:19 PM

De azi am devenit si eu utilizator de Mac . Mi-am achizitionat un MacBook Pro late 2011 17" , i7 , 8gb ram , hdd 750 gb...deja m-am obisnuit cu el , nu e foarte grea trecerea de la windows la mac . Tot ce descopar nou o sa postez pe forum ! :)
  • 0

#8 OFFLINE   Shteff

Shteff

    Young Padawan

  • Admin
  • 4,096 posts
    • Time Online: 11h 13m 39s
  • iGadget:iPhone 3GS, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6s, iPad 4, iPad Air, iPod Classic, iPod Nano, Apple Watch Series 2
  • Versiune iOS:10.1
  • Mac:MacBook, MacBook Air
  • Apple TV:Apple TV 3G, Apple TV 4G
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:sat Bucuresti Comuna Romania
Reputation: 298
Excellent

Posted 15 April 2012 - 02:20 PM

Bun venit. Ma bucur ca avem din ce in ce mai multi macari pe forum. Astept pareri dupa utilizare, si poate un review micut cu referire la performante. :)
  • 0

#9 OFFLINE   ady bv

ady bv

    Membru

  • Membru
  • 277 posts
    • Time Online: 68d 20h 13m 36s
  • iGadget:iPhone 4
  • Gender:Male

Donator

Reputation: 1
Neutral

Posted 20 April 2012 - 06:40 PM

Bun , hai ca revin cu cateva pareri dupa cateva zile de utilizare .
In primul rand este ...mare ..rau..fata de acer-ul vechi pe 15" ! Apoi, sistemul e operare , e mai mult decat genial , nu se poate compara cu windows-ul . Pana acum nu am avut nici macar un freeze sau ceva , totul decurge frumos si fluent , nu se incalzeste deloc...maine cred ca primesc un SSD Kingston Hyper X de 120 GB si un Optibay care vor intra in locul hdd-ului actual de 750 GB , iar hdd-ul in locul superdrive-ului . Deja am montat 8Gb de Ram , care si-au facut simtita imediat prezenta..in rest , o sa mai revin maine cu pareri dupa instalarea SSD-ului !


Bun , am revenit cu review-ul dupa montarea SSD-ului . Modelul pe care l-am ales este Kingston HyperX 120Gb ( de ce , aveti o groaza de motive si comparatii pe google , nu mai explic eu ) . Am montat SSD-ul in locul HDD-ului , iar HDD-ul l-am pus intr-un optibay , care a intrat in locul superdrive-ului . A urmat un full backup cu TIme Machine , apoi reinstalarea Lion pe curat pe SSD. Cand a terminat instalarea , i-am dat restore din Time Machine si merge perfect. Vitezele sunt...wow..Sistemul porneste in 8-9 secunde de la aparitia ecranului gri pana in desktop , programele pornesc instant , photoshop sau final cut , nu conteaza ! A urmat activarea TRIM-ului , apoi un benchmark cu AJA , in care mi-a dat 400 mb read/write. Se poate si mai bine , dar nu mai am chef acum de optimizari ! E ok asa .. In concluzie recomand la toata lumea un SSD , este net superior unui HDD .
  • 0

#10 OFFLINE   Ronin

Ronin

    Utilizator avansat

  • VIP
  • 1,122 posts
    • Time Online: 11h 13m 39s
  • iGadget:iPhone 4S, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7
  • Versiune iOS:10.2.1
  • Mac:MacBook Pro, iMac
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti
Reputation: 203
Excellent

Posted 26 August 2012 - 02:05 PM

Dupa ce pornesti utilajul, tine apasata tasta D si va intra in Apple Hardware Test, un soft care iti testeaza partea hardware.


Nu e chiar asa usor cum pare! :( Fiind un MPB sh a venit fara CD-urile originale si cum sistemul a fost instalat pe "curat" s-a dus tot ce tine de AHT. Suportul lui Apple e ca si inexistent, neoferind download fisiere AHT decat pentru cateva modele si alea foarte vechi. Tot la romani am gasit salvarea, cativa useri de bine de pe Macforum.ro si-au urcat imaginile de pe propriile CD-uri originale, fiecare cu ce model a avut. Norocul face ca o versiune AHT sa mearga pe mai multe modele de terminale si la mine s-a nimerit sa mearga o versiune pentru iMac 10.1.
Si uite asa, dupa doua zile de cautari, am fost, in sfarsit, capabil sa fac un Hardware Test ca la carte, trecut cu brio. :)

In concluzie, daca alegi sa iti iei o masina de banii pe care i-ai da pe un Mac nou :D si mergi pe varianta sh, mult mai ieftina, mare grija la aceste aspecte, aparent minore. Nu mai zic ca, AHT-ul, e bine sa il faci inainte sa achizitionezi un Mac sh, evitand cheltuielile semnificative datorate descoperirii ulterioare a "bubelor" hardware.


  • 0


#11 OFFLINE   Shteff

Shteff

    Young Padawan

  • Admin
  • 4,096 posts
    • Time Online: 51d 22h 34m 14s
  • iGadget:iPhone 3GS, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6s, iPad 4, iPad Air, iPod Classic, iPod Nano, Apple Watch Series 2
  • Versiune iOS:10.1
  • Mac:MacBook, MacBook Air
  • Apple TV:Apple TV 3G, Apple TV 4G
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:sat Bucuresti Comuna Romania

Donator

Reputation: 298
Excellent

Posted 26 August 2012 - 04:03 PM

Air-ul meu a venit de la mama lui fara CD-uri, si are AHT inclus. Nu stiu cum e pe alea mai vechi, insa la astea noi, care vin cu Lion/Mountain Lion cred ca este deja inclus.

Oricum, e bine de retinut...
  • 0

#12 OFFLINE   Ronin

Ronin

    Utilizator avansat

  • VIP
  • 1,122 posts
    • Time Online: 68d 20h 13m 36s
  • iGadget:iPhone 4S, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7
  • Versiune iOS:10.2.1
  • Mac:MacBook Pro, iMac
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Donator

Reputation: 203
Excellent

Posted 26 August 2012 - 04:24 PM

Asa am patit si la HP, a venit cu Windows preinstalat si cu o gramada de utilitare proprii pe care nu ai cum sa le pastrezi la o instalare OS "pe curat", dupa formatare. Iti raman doar in situatia unui update. Nu am suferit dupa ele pentru ca erau niste prostioare, in niciun caz atat de complexe ca AHT-ul.
  • 0


#13 OFFLINE   Ronin

Ronin

    Utilizator avansat

  • VIP
  • 1,122 posts
    • Time Online: 51d 22h 34m 14s
  • iGadget:iPhone 4S, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7
  • Versiune iOS:10.2.1
  • Mac:MacBook Pro, iMac
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Donator

Reputation: 203
Excellent

Posted 03 September 2012 - 07:26 AM

Tasta SHIFT Stanga, Option Stanga, Control Stanga si Power pana reporneste, reseteaza Power Management, fara sa pierzi vreun fisier.
Imediat dupa pornire, tine apasat Command, Option, P si R, pana auzi sunetul de pornire a doua oara. Acest lucru resteteaza "parameter RAM"


Pentru ca nu imi place doar sa apas o combinatie de taste, fara sa stiu exact ce face aceasta si de ce, am aici o descriere amanuntita a acestor procedee, trebuie doar sa stiti putina engleza, e foarte intuitiva. Personal, resetarea SMC-ului mi-a rezolvat o problema legata de supraincalzire, procesorul intel core duo se ducea lejer in 70 de grade si chiar peste, la o utilizare relativ normala, iar acum...run smoothly intre 40-50 grade, maxim 60, in situatii extreme. :)
  • 0


#14 OFFLINE   Zigzag

Zigzag

    Membru

  • Membru
  • 457 posts
    • Time Online: 51d 22h 34m 14s
  • iGadget:iPhone 7
  • Versiune iOS:Nu am
  • Mac:MacBook Pro
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Donator

Reputation: 15
Good

Posted 29 September 2012 - 10:03 PM

Shteff, am incercat :Tasta SHIFT Stanga, Option Stanga, Control Stanga si Power pana reporneste, reseteaza Power Management, se opreste, dar de pornit....ioc... A trebuit sa eliberez tastele respective si sa-l pornesc doar din butoul power.
  • 0

#15 OFFLINE   Ronin

Ronin

    Utilizator avansat

  • VIP
  • 1,122 posts
    • Time Online: 14d 22h 18m 58s
  • iGadget:iPhone 4S, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7
  • Versiune iOS:10.2.1
  • Mac:MacBook Pro, iMac
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Donator

Reputation: 203
Excellent

Posted 29 September 2012 - 10:11 PM

Apesi combinatia de taste cu Mac-ul OPRIT!!!
Intra si pe link-ul pus de mine in postul anterior ca sa intelegi cand se fac resetarile respective si care e rostul lor. Desi nedaunator, nu are rost sa le faci "just for fun". ;)
  • 0


#16 OFFLINE   Zigzag

Zigzag

    Membru

  • Membru
  • 457 posts
    • Time Online: 51d 22h 34m 14s
  • iGadget:iPhone 7
  • Versiune iOS:Nu am
  • Mac:MacBook Pro
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Donator

Reputation: 15
Good

Posted 29 September 2012 - 10:17 PM

Ok...oprit sa fie..
De miercuri, nu am dormit mai mult de trei ore pe noapte....trebuie sa-i invat toate secretele...
Oricum, merita fiecare banut care l-am dat pe el.
  • 0

#17 OFFLINE   Zigzag

Zigzag

    Membru

  • Membru
  • 457 posts
    • Time Online: 14d 22h 18m 58s
  • iGadget:iPhone 7
  • Versiune iOS:Nu am
  • Mac:MacBook Pro
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Donator

Reputation: 15
Good

Posted 29 September 2012 - 10:20 PM

Caut un program pentru fotografii "si nu gasesc"...gen acdsee, ca respectivul vad ca nu mere pe M Lion.
  • 0

#18 OFFLINE   Ronin

Ronin

    Utilizator avansat

  • VIP
  • 1,122 posts
    • Time Online: 14d 22h 18m 58s
  • iGadget:iPhone 4S, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7
  • Versiune iOS:10.2.1
  • Mac:MacBook Pro, iMac
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Donator

Reputation: 203
Excellent

Posted 29 September 2012 - 10:26 PM

Google search si gasesti si pentru Mac, dar pe bani. Pentru alte surse, te descurci tu.

P.S.
Nu mai posta consecutiv, foloseste butonul "edit" din dreapta jos. Multumesc.
  • 0


#19 OFFLINE   Zigzag

Zigzag

    Membru

  • Membru
  • 457 posts
    • Time Online: 51d 22h 34m 14s
  • iGadget:iPhone 7
  • Versiune iOS:Nu am
  • Mac:MacBook Pro
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Donator

Reputation: 15
Good

Posted 29 September 2012 - 10:35 PM

Am gasit alte surse, dar nu intru inca in ele.
Am accesat link-ul din postul tau. M-am lamurit acum.
Multumesc.
  • 0

#20 OFFLINE   Ronin

Ronin

    Utilizator avansat

  • VIP
  • 1,122 posts
    • Time Online: 14d 22h 18m 58s
  • iGadget:iPhone 4S, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7
  • Versiune iOS:10.2.1
  • Mac:MacBook Pro, iMac
  • Operator:
  • Jailbreak:Nu
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Donator

Reputation: 203
Excellent

Posted 29 September 2012 - 10:48 PM

Cu placere!
Un sfat: NU intra in panica! Este foarte simplu si intuitiv, e necesara doar o mica perioada de acomodare. Iti recomand sa inveti sa folosesti trackpad-ul la adevarata lui valoare. Uite aici:

  • 0





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

evomag.ro




Parteneri iPhoneforum: